Czytelnia


Miód akacjowy skuteczny na choroby!

Opublikowano: 7 października 2012 przez Urszula Pietraszek-Wojnach

Ten rodzaj miodu jest zalecany w szczególności osobom, ze schorzeniami układu pokarmowego i układu moczowego oraz rekonwalescentom. Miód jest jednym, z najbardziej naturalnych, odżywczych składników naszej diety. Zawiera masę glikozydów, izoflawonów, soli mineralnych. Miód akacjowy przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy.

miod

Jego składniki działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa on również zapobiegawczo, przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Posiada właściwości moczopędne. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny, również powinny  spożywać miód akacjowy. Składa się on z fruktozy i dlatego bardzo szybko dostarcza energii naszemu organizmowi. Cukry proste są w pierwszej kolejności wchłaniane do krwi i w ten sposób doskonale wzmacniają nasze mięśnie i inne komórki ciała  np. mózgu. Miód akacjowy wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością, poprawia  nasz nastrój w stanach wyczerpania. Zawiera również substancje chroniące nasz układ sercowo-naczyniowy. Miód ma też zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Zapalenie gardła, kaszel czy ból gardła związany w przeziębieniem, bądź grypą, można złagodzić pijąc herbatkę z lipy z dodatkiem tego miodu.

Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?