Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?
Krzem jest odpowiedzialny za właściwe wykorzystanie wapnia oraz magnezu. Jest również zaangażowany w syntezę białek. Jest składnikiem elastyny oraz kolagenu.
Na jego niedobry wpływa mocno przetworzona żywność, produkty rafinowane ( biały cukier, biała mąka), niskie spożycie błonnika, częste gotowanie w aluminiowych naczyniach (glin), choroby pasożytnicze oraz grzybicze, rzadkie picie wód zdrojowych oraz przeciążenie fizyczne.
Najbogatszym źródłem krzemu są kasze, na czele z jaglaną i gryczaną, otręby, skrzyp polny wiosenny, wodorosty oraz algi morskie, lucerna, ryż brązowy, cebula, ogórek ze skórką, pokrzywa, szparagi oraz fasolka i wody zdrojowe. Z owoców sporo krzemu zawierają truskawki oraz czarne porzeczki.
Uwaga! Deficyt krzemu w organizmie sprawia, że inne pierwiastki nie są przyswajane przez nasz organizm. Bardzo często niedobry innych minerałów są ściśle powiązane ze zbyt niskim poziomem krzemu w naszym ustroju, gdyż jest on kofaktorem wielu procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jaka rada? Należy regularnie spożywać produkty bogate w ten kluczowy pierwiastek, tym bardziej, że jego ilość w naszym ustroju obniża się po 40 roku życia.
Umów się na badanie krwi i zapisz się na konsultację dietetyczną w Ełku! Przeanalizuję wyniki i pomogę odpowiednio dobrać dietę, aby uzupełnić wszystkie niezbędne minerały.
Życzę zdrowia!
Urszula Pietraszek-Wojnach
REJESTRACJA NIECZYNNA |