Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?
Czarnuszka jest tradycyjną przyprawą używaną w Azji głównie na łagodzenie dolegliwości trawiennych.Maleńkie czarne ziarenka były panaceum już w starożytności.W Polsce na początku była używana jako dodatek do ekskluzywnych wschodnich przypraw. Czarnuszka ( Nigella sativa ) jest rośliną używaną w celach leczniczych. Ostatnie badania wykazały, że ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwrobacze i antybakteryjne.
Fenomenalnie wspomaga układ trawienia po obfitym posiłku, ma silne działanie żółciopędne. Ponadto może łagodzić stany zapalne trzustki i odtruwać wątrobę.
Zawarte w niej kwasy tłuszczowe pomagają w utrzymaniu równowagi układu immunologicznego oraz łagodzą reakcje alergiczne.
Czarnuszce przypisywane są również właściwości przeciwnowotworowe. Przyprawa ta sprawdzi się również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
Głównymi sustancjami czynnymi czarnuszki są:
Czarnuszkę polecam każdemu, ale przede wszystkim osobom z problemami trawiennymi, pacjentom z Hashimoto, łuszczycą, alergią (zapobiega skurczom oskrzeli wywołanym przez histaminę) oraz mężczyznom trenującym- tymochinon, hederagenina i beta-sitosterol wpływają pozytywnie na syntezę testosteronu.
Poznaj inne wartościowe produkty na konsultacji dietetycznej w Ełku. Pomogę dobrać zdrowe produkty do Twojej diety!
Życzę zdrowia,
Urszula Pietraszek-Wojnach
REJESTRACJA NIECZYNNA |