Czarnuszka w służbie zdrowiu!

Opublikowano: 25 listopada 2015 przez Urszula Pietraszek-Wojnach

Czarnuszka jest tradycyjną przyprawą używaną w Azji głównie na łagodzenie dolegliwości trawiennych.Maleńkie czarne ziarenka były panaceum już w starożytności.W Polsce na początku była używana jako dodatek do ekskluzywnych wschodnich przypraw. Czarnuszka ( Nigella sativa ) jest rośliną używaną w celach leczniczych. Ostatnie badania wykazały, że ma właściwości przeciwwirusoweprzeciwrobacze i antybakteryjne

Jakie właściwości ma czarnuszka?

Fenomenalnie wspomaga układ trawienia po obfitym posiłku, ma silne działanie żółciopędne. Ponadto może łagodzić stany zapalne trzustki i odtruwać wątrobę.

Zawarte w niej kwasy tłuszczowe pomagają w utrzymaniu równowagi układu immunologicznego oraz łagodzą reakcje alergiczne.

Czarnuszce przypisywane są również właściwości przeciwnowotworowe. Przyprawa ta sprawdzi się również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Czarnuszka a witaminy:

Głównymi sustancjami czynnymi czarnuszki są:

  • witamina B1, B2 i B6,
  • witamina A i E,
  • kwasy tłuszczowe omega 3 i 6
  • oraz olejki eteryczne- tymochinon, ditymochinon.

Czarnuszka dla kogo?

Czarnuszkę polecam każdemu, ale przede wszystkim osobom z problemami trawiennymi, pacjentom z Hashimoto, łuszczycą, alergią (zapobiega skurczom oskrzeli wywołanym przez histaminę) oraz mężczyznom trenującym- tymochinon, hederagenina i beta-sitosterol wpływają pozytywnie na syntezę testosteronu.

Poznaj inne wartościowe produkty na konsultacji dietetycznej w Ełku. Pomogę dobrać zdrowe produkty do Twojej diety!

Życzę zdrowia,

Urszula Pietraszek-Wojnach

Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?