Czytelnia


Czarnuszka w służbie zdrowiu!

Czarnuszka jest tradycyjną przyprawą używaną w Azji głównie na łagodzenie dolegliwości trawiennych.Maleńkie czarne ziarenka były panaceum już w starożytności.W Polsce na początku była używana jako dodatek do ekskluzywnych wschodnich przypraw. Czarnuszka ( Nigella sativa ) jest rośliną używaną w celach leczniczych. Ostatnie badania wykazały, że ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwrobacze i antybakteryjne.

CZYTAJ WIĘCEJ...

Ograniczmy herbatę z dodatkiem cytryny

Wiele osób, ma zwyczaj np. przy przeziębieniu, popijać herbatę z miodem i cytryną. Otóż,w liściach herbaty znajduje się związany glin, w formie praktycznie niewchłanialnej. Nawet po zaparzeniu, glin nie przechodzi do naparu, pozostaje w fusach. Jeśli jednak, dodamy do herbaty plasterki lub sok z cytryny, powstanie cytrynian glinu, który w takiej postaci, jest wysoce przyswajalny.

CZYTAJ WIĘCEJ...

Miód akacjowy skuteczny na choroby!

Ten rodzaj miodu jest zalecany w szczególności osobom, ze schorzeniami układu pokarmowego i układu moczowego oraz rekonwalescentom. Miód jest jednym, z najbardziej naturalnych, odżywczych składników naszej diety. Zawiera masę glikozydów, izoflawonów, soli mineralnych. Miód akacjowy przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy.

CZYTAJ WIĘCEJ...