Czytelnia


Glutation nieodzowny pomocnik u osób z chorobą Hashimoto

Opublikowano: 11 stycznia 2021 przez Urszula Pietraszek-Wojnach

Z chorobami tarczycy zmaga się obecnie wiele osób. I problem niestety narasta. Jedną z najbardziej dotkniętych grup są kobiety, u których przeważnie dochodzi do autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. To schorzenie związane z nieprawidłowym działaniem naszego układu odpornościowego.

Niestety dzisiejsza medycyna nadal nie jest w stanie dokładnie określić, jakie są przyczyny powstawania tej choroby, u osób praktycznie w każdym wieku. Zapalenia tarczycy doświadczają nastolatki, panie po menopauzie, kobiety w trakcie ciąży, czy zaraz po porodzie kiedy to powinno dochodzić do wyrównania pracy gospodarki hormonalnej, a niestety dzieje się zupełnie inaczej.

Z mojej wiedzy, jaką dziś posiadam, powodów takiego stanu może być kilka, są to:
– przebyte infekcje,
– zanieczyszczenie środowiska i tym samym nadmiar toksyn, metali ciężkich w organizmie,
– źle zbilansowana dieta, uboga w selen, cysteinę, glutation, siarkę, metioninę, witaminę C i E,
– permanentny stres,
– geny.

Jakie są skutki choroby Hashimoto?

Wiele moich pacjentek z chorobą Hashimoto, które trafiają do mnie na konsultację dietetyczną prawie zawsze uskarża się na brak porannej energii oraz sił witalnych, na wypadanie włosów, suchość skóry, zaparcia, wahania wagi, zaburzenia cyklu, obrzęki i tzw.”mgłę mózgową”. Za te objawy i szereg innych odpowiada między innymi zaburzona praca tarczycy. Wykonanie badań diagnostycznych to dopiero początek drogi. Kluczem jest odpowiednio dobrany model żywienia i aktywności fizycznej, czasem również włączenie leków. Tak wielotorowe działania pozwalają na poprawę stanu zdrowia i kondycji całego organizmu.

Jest wiele związków naturalnych, jakie uwzględniam w kuracjach. Jednym z nich jest np. jod, ale uwaga tutaj zawsze najpierw należy usprawnić pracę tarczycy, zanim się go włączy dodatkowo do diety, ponieważ osłabiona praca gruczołu tarczowego nie pozwala prawidłowo przyswoić tego pierwiastka nawet z pożywienia!
Drugim takim związkiem jest glutation. Nasz organizm jest w stanie go wytworzyć z dostarczanych składników żywnościowych. Jego dobrymi źródłami są:
– awokado,
– serwatka,
– ostropest plamisty,
– czosnek i cebula,
– szparagi, marchew,
– brokuły*, jarmuż*, szpinak,
– migdały, orzechy włoskie,
– arbuz, truskawki, pomarańcze,
– kurkuma.

* Brokuł i jarmuż, należą do grupy tzw. warzyw krzyżowych, które jak najbardziej można spożywać w przypadku chorób tarczycy ale w określonej ilości tygodniowej. Od lat staram się to tłumaczyć moim podopiecznym, którzy ciągle słyszą, czytają o tym, że warzywa krzyżowe są zakazane w ich przypadku. Co oczywiście jest mitem i nieprawdą. W przypadku składników w diecie tak samo jak np. leków zawsze chodzi o dawkę, ilość terapeutyczną. Oraz, znowu się powtórzę usprawnienie pracy tarczycy w przypadku pacjentów z niedoczynnością i Hashimoto.

Dlaczego glutation jest tak ważny w przypadku osób z zapaleniem tarczycy?

Związek ten odpowiada za szereg procesów zachodzących w organizmie. Jego synteza zachodzi w naszym ustroju, więc utrzymując jego prawidłowy poziom wspieramy nasz organizm na przykład w walce z obniżeniem poziomu cytokin, które w nadmiarze odpowiadają właśnie za stan zapalny, w tym i tarczycy! Cytokiny są produkowane w wyniku aktywowania komórek naszego układu odpornościowego. Glutation ( GSH ) potrafi skutecznie wyhamować produkcję większości cytokin zapalnych przez blokowanie NF-k ( markera stanu zapalnego ). Przywrócenie właściwego poziomu tego związku może wspomóc w poprawie zdrowia, również u tych osób, które mają chorą tarczycę.
W naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć produktów, które zawierają ten cenny składnik, czy też są jego prekursorami.

Na koniec chcę też dodać, że u osób z nadczynnością tarczycy również nie może zabraknąć glutationu w ich codziennym menu, ponieważ jak wykazują badania naukowe w przypadku nadczynności gruczołu tarczowego poziom GSH spada o ponad 40% w całym organizmie.

Przepis na smoothie dla osób z Hashimoto:

– 250ml wody mineralnej lub przefiltrowanej,
– ½ małego awokado, garść liści jarmużu ( bez ogonków ) lub szpinaku,
– 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego ostropestu plamistego, niecała ½ płaskiej łyżeczki kurkumy, 2 łyżki płatków migdałowych, 4 średnie rozmrożone truskawki ( w sezonie świeże ), ½ łyżeczki ksylitolu lub miodu
– sok z połówki pomarańczy.
Całość miksujemy i spożywamy zaraz po przygotowaniu.

Życzę zdrowia!
Urszula Pietraszek-Wojnach

Źródła:
1. Publikacje naukowe Katedra i Klinika Endokrynologii i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
2. Publikacje naukowe Medycyna Pracy, Katedra Biofizyki UŁ
3. PubMed.gov
3. TheLancet.com

Wiedza przekazywana na całym blogu ma charakter wyłącznie edukacyjny i nie stanowi porady lekarskiej. Treści zawarte na stronie internetowej w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji ze specjalistą.

Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?