Czytelnia


Tarcza odporności

Opublikowano: 18 marca 2020 przez Urszula Pietraszek-Wojnach


Cynk jest niezbędnym mikroelementem i to właśnie on może pełnić rolę tarczy antywirusowej w naszym organizmie!

Cynk tak naprawdę uczestniczy w działaniu kilkuset enzymów w naszym ustroju.
Wiele badań naukowych wykazało jego zdolność do hamowania namnażania się wirusów, co tłumaczy dlaczego najskuteczniej przyjmować go już na początku pojawienia się objawów choroby. Cynk niczym strażnik, nie pozwala wirusom do zasiedlania i namnażania się w śluzówce naszego gardła i nosa, które zazwyczaj jako pierwsze są atakowane podczas infekcji górnych dróg oddechowych.
Jony cynku w kluczowy, znaczący sposób wpływają na czynność całego układu immunologicznego. Cynk hamuje proces zaniku grasicy, która ma istotny
wpływ na prawidłowe działanie naszego układu odpornościowego.
Jego niedobór może powodować atrofię tego narządu, a co za tym idzie, mniejszą odporność na zakażenia. Deficyt tego pierwiastka stwierdzono u dzieci z zapaleniem
płuc i oskrzeli. Ze względu na wpływ na układ odpornościowy pierwiastek ten powinien być stosowany zwłaszcza u osób starszych lub zagrożonych ogólnym zakażeniem

Zapotrzebowanie dzienne wg IŻŻ wynosi dla niemowląt do 1 roku życia 5 mg, dzieci od 1 do 9 lat 10 mg, dziewczęta i kobiety 10–13 mg, ciężarne 12–16 mg, karmiące 16–21 mg, chłopcy i mężczyźni 14–16 mg na dobę. Wchłanianie cynku, które odbywa się głównie w jelicie cienkim i w mniejszym stopniu w jelicie grubym oraz żołądku, jest zależne nie tylko od zawartości w pożywieniu, ale także wielu czynników, które mogą utrudniać jego przyswajanie.
Należą do nich: zanieczyszczenie środowiska, stres, błędy żywieniowe, źle zbilansowana dieta, stosowanie produktów mocno przetworzonych, używki, ciężka praca fizyczna, uprawianie sportu wyczynowego, nadmiar miedzi i żelaza w organizmie oraz niektóre przyjmowane leki takie, jak antybiotyki, diuretyki, antykoncepcja, inhibitory ACE, kortyzon, cyklosporyna oraz leki zobojętniające kwas żołądkowy.
Na przyswajalność cynku dobrze wpływa obecność magnezu w naszym menu.

Dobrymi źródłami cynku są:

– wołowina, podroby
– pieczarki i kurki
– ostrygi, krewetki
– żółtko jaja
– syrop klonowy
– pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam
– mięso indyka.
Części z tych produktów nie może zabraknąć w naszym codziennym menu. Na przykład dziennej dawki cynku może dostarczyć 150g sezamu czy pestek dyni. W przypadku zaobserwowania niedoboru tego pierwiastka, warto rozważyć jego suplementację pod kontrolą specjalisty.
Życzę zdrowia! Urszula Pietraszek-Wojnach


Źródła:
1. Cynk-aspekty zdrowotne. Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku, Uniwersytet Medyczny, Wrocław; Farm Pol 2014
2. Rola cynku w procesach patologicznych. Zakład Medycyny Laboratoryjnej, Katedra Biochemii Klinicznej Gdański Uniwersytet Medyczny w Gdańsku; Diag Lab 2014
3. Mitochondriale Medizin. Praxisklinik 2019; Kinder Spital Zürich


 

Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?