Chcesz dowiedzieć się od nas czegoś więcej?
Sprawdźmy jakie właściwości ma kiwi, bo o nim będzie mowa!
Actinidia Deliciosa jest drzewiastym pnączem rosnącym w ciepłym (subtropikalnym) klimacie. Owoc ten, oryginalnie wyhodowany w Chinach, trafił do Nowej Zelandii za sprawą misjonarzy w 1906 roku.
Plantatorzy w Nowej Zelandii wymyślili nową nazwę dla owocu w 1962 roku, inspirując się ptakiem kiwi.
1. Inozytol, związek ten może wspomagać leczenie depresji.
2. Serotonina, tzw. „ hormon szczęścia” również o silnych właściwościach antydepresyjnych.
2. Glutation, naturalny antyutleniacz zapobiegający mutacjom w naszych komórach.
Jedzmy kiwi dla zdrowia np. naszej wątroby.
3. Witamina C, jest jej sporo w tym owocu ( 92,7mg/100g) . Ta witamina wzmacnia odporność układu immunologicznego, wpływa na syntezę kolagenu, poprawia przyswajanie żelaza.
4. Beta-karoten i luteina, karotenoidy, które wpływają ochronnie i poprawiają kondycję naszych oczu.
5. Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi, mogą pomóc zwiększać wydajność naszego serca.
6. Potas, wzmacnia pracę mięśnia sercowego, zapobiega zmęczeniu. Jest niezbędny w trakcie upałów! Zawartość tego pierwiastka 321mg/100g.
7. Kwas foliowy, chroni DNA naszych komórek, wpływa na produkcję i dojrzewanie czerwonych krwinek. Obniża poziom homocysteiny.
8. Aktynidyna ( proteaza ), enzym ułatwiający trawienie białek. Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym powinny np. po spożyciu mięsa zjeść kiwi. To pomoże w strawieniu i przyswojeniu protein.
Jedna uwaga: nie dodawajmy kiwi do galaretki, ponieważ właśnie w związku z tym, że zawiera enzym trawienny uniemożliwi to „zastygnięcie” tego deseru
Reasumując, kiwi ze względu na ogrom korzystnych składników możemy śmiało zaliczyć do „superfoods”, czyli super żywności, którą cechują nadzwyczajne właściwości!
Dowiedz się więcej o super żywności i zapisz się na konsultację dietetyczną w Ełku!
Urszula Pietraszek-Wojnach